Városlőd - Földrajzi adottságok

A 8. számú főút és a 83. sz. Pápa-Győr irányú műút elágazásából egy É-D irányú völgyben hosszan elnyúlva pihen Városlőd.

A község Veszprém megye közepén, mintegy 360 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, nem messze az Északi-Bakony nyugati szélétől. A vasúti megálló közelében torkollik a Torna-patakba a Kálvári-patak, melynek forrása a szentgáli határban van. A község külterületei három településsel, Szentgállal, Kislőddel és Csehbányával határosak.A község az Észak-Bakony hegység völgyében található, éghajlata tehát enyhén hegyvidéki, vagyis a tél elég hideg, a nyár azonban meleg, a csapadék közepes, amelynek mennyisége egész évben egyenletesen oszlik el.
Az élőlények számára igen kedvező hőmérsékleti és domborzati viszonyok miatt a község és vidéke növény- és állatvilága igen gazdag és változatos.


Szinte minden növényfaj megtalálható itt, az állatok közül leginkább a hegyvidéket és az erdőket kedvelő fajok – emlősök közül a róka, őz, vaddisznó, a madarak közül a fácán – a leggyakoribbak.