Turizmus - Ajánlott túraútvonalak, látnivalók

Városlőd községet körülvevő erdők segítenek elrejteni értékeit, nevezetességeit. Még egy nap is kevésnek tűnik arra, hogy a kiránduló a községet végigjárva megismerkedhessen annak „rejtett kincseivel”.

Azonban, ha valaki vállalkozik arra, hogy felfedezőkörútra indul a településen elcsodálkozhat a gyönyörű környezeten, az emberek barátságosságán és a sok értéken, amit Városlődön talál.

Mindenkit csak bíztatni tudok arra, hogy vegye fel a túrabakancsát és fedezze fel a Bakony egyik legszebb települését!

1. Falusi séta Városlődön

Járjuk végig együtt a települést, nézzük végig értékeit!

Sétánkat kezdjük a község helységnévtáblájánál. KörülbelNapórás házül 5 perces séta után bal oldalon megpillanthatjuk a Napórás házat. Miután megtudtuk, hogy mennyi a pontos idő, továbbindulunk. Az utca másik oldalán egymás mellett sorakoznak a még meglévő jellegzetes bakonyi épületek. Ezek a Műemlékvédelmi Felügyelőség védelme alatt állnak.

 

 

 

Ha továbbmegyünk egyenesen, a Kossuth Lajos utca 7. szám alatt találjuk a Német Nemzetiségi Tájházat.

 Sétánkat a Kossuth utcán folytatjuk tovább. Az utcáról leágazó bekötőút a község legújabban épült házai felé vezet, a Nagy Lajos király, a Lehel és a Mohácsi utca felé.
Néhány perces gyaloglás után jobbra láthatjuk a Városlődi Önkormányzat régi épületét.
Ahol az utca leágazik, ott láthatjuk a Flórián Kápolnát. 1822. április 1-jén nagy vihar volt Városlődön, és közben tűz ütött ki a kápolna környékén. A faluban 47 szalmatetős ház égett le melléképületeivel együtt. A Flórián kápolna a tűzvész emlékére épült, ide régen évente egyszer, május 4-én egyházi könyörgő menetet tartottak. Az emberek Szent Flóriánt, a tűzvész védőszentjét kérték, hogy a későbbiekben kerülje el községüket a hasonló természeti csapás.

Továbbindulunk a dombról lefelé és már messziről hívogat a Római Katolikus Templom tornya. Gyönyörű oltára mindenkit elvarázsol.
A templomkertben áll az I., illetve a II. világháború áldozatainak emlékére emelt emlékmű, egy Mária szobor, valamint a Mesterségek fája.

A templommal szemben látható a Plébánia épülete. Előtte két emlékkő áll: egyik a Wiesthal-Városlődi partnerkapcsolat, a másik a kitelepítés évfordulójára emeltetett.

A templom háta mögött áll a Német Nemzetiségi Általános Iskola.A Kossuth Lajos Művelődési Ház mellett kell elsétálnunk, jobbra fordulunk, majd egy rövid séta után újra jobbra visz az utunk.

Körülbelül 10 perces gyaloglás után elérjük az Anna Kápolnát és az alsó temetőt. A temető bejáratával szemben látható a kitelepítés áldozatainak emlékére emelt fából készült szoborcsoport.

A temetővel szembeni vasúti síneken átkelünk, és balra fordulunk. Itt található a Huta tér az üveggyártás emlékre állított hutával.  
Néhány perces séta után beérünk a volt ifjúsági tábor területére, a mai Iglauer Parkba.
Innen a vasúti sínek mellet sétálva jutunk el a Kálváriáig. Ha végigjártuk a 15 stációt, érdemes bekukkantani a kis kápolnába is.Ha lejövünk a dombról, jobbra fordulunk, végigsétálunk a Strandvölgy utcán. Ahogy elfogynak a házak földút kezdődik. Most kicsit többet kell sétálnunk, hogy kiérjünk a Horgásztóig.
A látvány azonban ami itt fogad minket kárpótol mindenért. Ha körbejártuk a tavat és pihentünk egy kicsit, akkor induljunk vissza azon az úton, amelyen jöttünk. A fahídnál jobbra fordulunk, felkapaszkodunk a Hunyadi utca dombján. Az utca végén balra megyünk a felső temető felé. Előtte balra kezdődik a Rózsa utca, vele szemben pedig a Hölgykő utca vezet. Mi most menjünk el a vasúti híd alatt! Így visszaérünk a felső buszmegállóhoz. Újra látjuk a Napórás házat és a Bakonyi házakat.

Remélem, tetszett a séta és eljön hozzánk, hogy „élőben” is végigjárja az utat.2. Patakok, források, tavak a Bakonyban

 Túra útvonala: Iglauer Park – Hajma-hegy – Kopasz-hegy – Kakastara – Üsti-hegy –Kálvária-völgy – Városlődi-halastó – Kálvária – Iglauer Park

Túra programja, látnivalók:
– A Bakony gazdag növény és állatvilága
– Kilátás az Észak és Dél-Bakony hegyeire
– Patakok, források, tavak
– 19. században épült városlődi kálvária

Túra ideje:
 3 óra (kb 8 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból kiindulva utunk erdei ösvényen D-i irányban a Hajma-hegy fennsíkjára vezet (429 méter), a fennsíkon füves legelőn DK-i irányban kocsiúton érintjük a Kopasz-hegyet (452 méter), majd emelkedőn, nyiladék úton érjük el a Kakastarát (528 méter), ezután a nyiladékon továbbhaladva az Üsti-hegyhez (536 méter) jutunk el. NY felé folytatva utunkat a Kálvária-völgyben a Városlődi-halastavat érjük el, majd a Kálvária-völgy elején a 19. században épült városlődi kálváriát tekinthetjük meg. Az utat folytatva az Iglauer Parkban fejeződik be a túra.

 

3. Kab-hegy, a Dél-Bakony legmagasabb csúcsa

Túra útvonala: Iglauer Park – Ajka (busszal/vonattal) – Alsócsinger – Bányászati múzeum, őslénytár, kőzettár – Jószerencsét-forrás – Macskalik-barlang – Kab-hegy – Nyír-tó – Sárcsi-kút – Erdei tanpálya – Pokollik-barlang – László-forrás – Jókai-bánya – Alsócsinger – Ajka – Iglauer Park (busszal/vonattal)
Túra programja, látnivalók:
– Kilátás az Észak- és Dél-Bakony hegyeire
– Patakok, források, tavak, barlangok
– Bányászati múzeum, őslénytár, kőzettár
– Erdei tanpálya: bemutató a Bakony gazdag növény és állatvilágáról

Túra ideje: 6 óra (kb 14 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból busszal, vagy vonattal Ajkára megyünk. A túra kiinduló pontja Alsócsinger (1-es helyijárat végállomás): innen kiindulva útunk a bányászati múzeumhoz vezet. A múzeumban a bányászati kiállítás mellet megtekinthető az egyedülálló őslény- és kőzettár. DK-i irányban haladva a Jószerencsét-forrást érintve elérjük a Macskalik-barlangot, innen jutunk el a Kab-hegy (599 méter) tetejére. Itt áll a TV torony, melynek közvetlen közeléből megcsodálható a panorámaként elénk táruló dél-bakonyi táj. NY-ra indulva a turista úton nyiladékon keresztül a Nyír-tavat érintve érkezünk a Sárcsi-kúthoz, az erdei tanpálya kezdetéhez: ismeretterjesztő táblák, lenyomatok és rajzok segítségével megismerkedhetünk a Bakony kialakulásával, gazdag állat- és növényvilágával. A tanösvényen végighaladva É-i irányba folytatva utunkat a Pokollik-barlangot (Savanyú Jóska barlangja) érjük el. Kiépített lépcsős ösvényen érkezünk ezután a László-forráshoz, majd ÉNY-i irányban a Jókai-bányán keresztül visszajutunk Alsócsingerbe. Ajkáról busszal/vonattal mehetünk Városlődre, a túra az Iglauer Parkban fejeződik be.

 

4. Bús düledékek – Hölgykő vára

 Túra útvonala: Iglauer Park – Farkasgyepű (busszal) – Pisztrángos tó – Csehbányai kápolna – Csehbánya – Hölgykő vára – Városlőd – Iglauer Park
Túra programja, látnivalók:
– Kilátás az Észak- és Dél-Bakony hegyeire
– Pisztrángos tó
– Csehbányai kápolna
– Hölgykő vára
– Városlődön: Napórás ház, templom, Nemzetiségi tájház, Kálvária

Túra ideje: 3 óra (kb. 8 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból busszal Farkasgyepűre megyünk. A piros jelzésen ÉK-i irányban elérjük a pisztrángos tavat, innen K-i irányban a régi erdei vasúti csomópontig haladunk, ezután DK felé vesszük utunkat Csehbányára. A csehbányai kápolna megtekintése után, Hölgykő várát érintve a kék túraútvonalon D felé haladva érünk el Városlődre. Városlődön a napórás ház, a templom, a nemzetiségi tájház és a Kálvária látogatható meg, a túra az Iglauer Parkban fejeződik be.


5. A Somló, egy tanúhegy hétköznapjai

 Túra útvonala: Iglauer Park – Somlóvásárhely (vonattal) – Hegykapu borozó – Taposó kút – Margit kápolna – Szent István kilátó és emlékhely – Somló vára – Kinizsi szikla – Hegykapu borozó – Somlóvásárhely – Iglauer Park (vonattal)
Túra programja, látnivalók:
– Kilátás (tiszta időben az Alpok hegyei is látszanak)
– Egy tanuhegy domborzata, kőzetei, növény és állatvilága
– Szőlőművelési módszerek (idősebbeknek borkóstolás)
– A Somló nevezetességei: Taposó kút, Margit kápolna, Szent István kilátó és emlékhely, Somló vára, Kinizsi szikla stb.

Túra ideje: 3 óra (kb. 6 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból vonattal Somóvásárhelyre megyünk. A Hegykapu borozót érintve aszfaltos turista úton megyünk a Taposó kúthoz. Innen K felé haladva érünk a Margit kápolnához. A sárga turistajelzést követve É-i irányban elérjük a Szent István kilátót (432 méter) és a Szent István emlékhelyet. Utunkat É felé folytatva jutunk Somló várához. Innen a Kinizsi sziklát érintve a hegy K-i oldalán jövünk vissza a Hegykapu borozóhoz. Somlóvásárhelyről vonattal mehetünk Városlődre, a túra az Iglauer Parkban fejeződik be.

 

6. A bakonyi tiszafás, egyedülálló fenyőerdő a Miklós Pál-hegyen

 Túra útvonala: Iglauer Park – Bánd (busszal) – Kakukk söröző – Essegvár – Miklós Pál hegy – Tiszafás – Alinca-völgy – Cinca-patak völgye – Kő-lyuk-barlang – Alszegi rét – Szentgál – Tűzköves-dűlő – Tűzköves-hegyi-barlang – Szentgál vasútállomás – Iglauer Park (vonattal)
Túra programja, látnivalók:
– Kilátás az Észak-Bakony hegyeire
– Essegvár, középkori várromok Bánd fölött
– A Bakony domborzata, kőzetei, növény és állatvilága
– A Közép-Európában egyedülálló Tiszafás
– Patakok, barlangok

Túra ideje: 6 óra (kb. 10 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból busszal Bándra megyünk. A Kakukk sörözőt érintve D-i irányban felmegyünk az Essegvárhoz. Innen csodálatos kilátás nyílik az Észak-Bakony hegyeire és a környező településekre. Bándot D-i irányban elhagyva elérjük a Miklós Pál hegyet (409 méter). A piros jelzésen haladva megcsodálhatjuk az egyedülálló bakonyi tiszafást, mely itt a bükkel alkot erdőtársulást. A hegyet az Alinca-völgyön keresztül hagyjuk el, utunkat a Cinca patak völgyében folytatjuk Szentgál irányába. A Kő-lyuk barlangot és az Alszegi-rétet érintve érünk Szentgálra. Az ősi bakonyi települést a Tűzköves dűlő mentén hagyjuk el. A Tűzköves-hegyi barlang megtekintése után a szentgáli vasútállomásról vonattal mehetünk Városlődre, a túra az Iglauer Parkban fejeződik be.

 

7. Ganna, Döbrönte, Magyarpolány, a Bakony gyöngyszemei

 Túra útvonala: Iglauer Park – Ganna (busszal) – gannai templom – Esterházy-mauzóleum – Döbrönte – Szarvaskő vára – kerek templom – Ödön-forrás – Szakács-kút – Szent-kút – Magyarpolány – Kálvária – magyarpolányi templom – Petőfi utca – tájház – kőfejtő – Iglauer Park (busszal)
Túra programja, látnivalók:
– A gannai templom, az ország legrégebbi neoklasszicista stílusban épült temploma
– Az Esterházy mauzóleum: ötvenöt Esterházy nyughelye
– Szarvaskő vára Döbrönte fölött
– Döbröntei kerek templom (gannai templom kicsinyített mása)
– Kilátás a környező tájra a magyarpolányi kálváriáról
– Magyarpolány nevezetességei: a Kálvária, a templom, az Európa-Nosztra díjjal kitüntetett Petőfi utca, a tájház és a kőfejtő „Szent László pénzével”
– A Bakony domborzata, kőzetei, növény és állatvilága
– Patakok, kutak, források

Túra ideje: 7 óra (kb. 14 kilométer)

Leírás a túra útvonaláról: Az Iglauer Parkból busszal Gannára megyünk. Kisgannán a templom megtekintése után (előzetes egyeztetés alapján) meglátogathatjuk az Esterházy mauzóleumot. Innen Döbröntére megyünk: itt Szarvaskő vára és a kerek templom érdemel említést. A községet D-i irányban a zöld turista jelzés mentén hagyjuk el. Az Ödön-forrás érintése után a sárga jelzésre térünk át, Magyarpolányt a Szakács-kút és a Szent-kút elhagyása után érjük el. A községben megtekinthetjük a XVIII. században épült templomot, a mellette álló szép fekvésű kálváriát, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik az Ajkai-medencére. Különleges élményt nyújt az Európa-Nosztra díjjal kitüntetett Petőfi utca régi házsorával és a tájházzal, a közelben levő kőfejtőben pedig „Szent László pénzeit” gyűjthetjük. Magyarpolányt az óránként a községből induló autóbusszal hagyhatjuk el Ajka felé, ahonnan szintén busszal mehetünk tovább Városlődre. A túra az Iglauer Parkban fejeződik be.